معرفي واحد و شرح وظايف
سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس

 شرح وظایف
 

شرح وظایف کارشناس مسئول بهداشت مدارس 

1- ارائه پیشنهادات لازم و مشارکت در تهیه و تنظیم و تدوین برنامه های اجرایی بهداشت مدارس بر اساس اولویت های تعیین شده

2- ارائه راهنمایی ها و نظارت و مشارکت بر نحوه اجرایی فعالیت های بهداشت مدارس در سطح استان

3- مشارکت و نظارت در برنامه ریزی آموزشی و باز آموزی کارکنان و آموزش دانش آموزان

4-  مشارکت و نظارت در برنامه ریزی آموزشی و بازآموزی کارکنان و آموزش دانش آموزان

5-مشارکت در تهیه متون آموزشی جهت آموزش کارکنان و آموزش جامعه (دانش آموزان)

6- مشارکت در آموزش و باز آموزی برنامه های بهداشتی جهت کارکنان

7- مشارکت در برنامه هآی آموزشی و تحقیقاتی حوزه معاونت بهداشتی

8- ارائه پیشنهاد طرحهای تحقیقاتی و مشارکت در انجام آنها جهت تعیین مشکلات و اولویت های لازم در بهداشت مدارس

9- جلب مشارکتهای بین بخشی  ایجاد هماهنگی با دیگر واحدهای ستادی و تقویت مشارکت های بین بخشی من منظور ارائه منتر خدمات بهداشت مدارس

10-  هماهنگی با اداره کل آموزش و پرورش در تهیه و تنظیم برنامه های اجرایی خدمات بهداشت مدارس

11- ارائه پیشنهاد نظارت و شرکت در برنامه های آموزشی و باز آموزی مراقبین بهداشت

12- مشارکت در آموزش دانشجویان دانشکده های بهداشت و پیراپزشکی

13- تهیه متون و مطالب آموزشی و ارائه راهکارهای آموزشی جهت آموزش بهداشت گروههای مختلف دانش آموزان از راه مطالعات، جستجو و   ترجمه کتب و دیگر منابع علمی

14- تجزیه و تحلیل داده های آماری و گزارشات دریافتی ، ارائه راهنمایی برای تهیه پس خوراند مناسب و ارائه پیشنهاد و راه حلهای مناسب جهت ارتقاء کیفی خدمات بهداشتی مدارس

15- تهیه و ارائه گزارش فعالیت های انجام شده من مقامات ذیربط

16- شرکت در دوره های بازآموزی و آموزشی سمینارها و کارگاههای آموزشی

17-  بررسی نیازهای تجهیزاتی واحدها و ارائه پیشنهاد بودجه مورد نیاز واحد بهداشت مدارس من مقام مافوق

 

فعالیتها

برنامه های بهداشت مدارس

1-    آموزش بهداشت

2-    معاینات دانش آموزان و تکمیل شناسنامه سلامت

3-    بهبود وضعیت بهداشت محیط مدارس

4-    بهبود وضعیت تغذیه دانش آموزان

5-    پیشگیری از بیماریهای شایع در سنین مدرسه

6-    پیشگیری از سوانح و حوادث در سنین مدرسه

7-    واکسیناسیون توام دانش آموزان اول متوسطه

8-    تشکیل پرونده بهداشتی جهت مدارس

9-    نظارت

1-آموزش بهداشت

- هدف آن بالا بردن سطح دانش بهداشتی و در نهایت تغییر مطلوب در رفتار دانش آموزان و انتقال آن به  خانواده ها

-گروههای هدف در آموزش بهداشت دانش آموزان ، والدین، معلمین و سایر کارکنان

 

موضوعات آموزشی

دوره ابتدائی : بهداشت فردی – دهان ودندان- تغذیه و بهداشت مواد غذایی – بیماریهای شایع – بهداشت روان- بهداشت محیط – سوانح و حوادث

 

دوره راهنمایی و متوسطه: بهداشت فردی – دهان ودندان – بهداشت دوران بلوغ- تغذیه در سنین بلوغ- واکسیناسیون – بهداشت محیط – مسائل جمعیتی – نظام ارائه خدمات بهداشتی و درمانی – بیماریهای واگیردار و غیرواگیردار (انگلهای روده ای – بیماریهای آمیزشی – تالاسمی – قلبی- ایدز- انفلوآنزا) بهداشت روان – سوانح و حوادث

 

والدین:  -         آشنایی با نیازها ، مشکلات بهداشتی فرزندان در سنین مدرسه

       -         نقش والدین در رشد و تکامل فرزندان

       -         اهمیت معاینات سالانه دانش آموزان

        -         بهداشت فردی – خانواده – محیط – روان – دوران بلوغ

       -          تغذیه و بهداشت مواد غذایی

       -         بیماریهای شایع در سنین مدرسه

       -         واکسیناسیون

       -         سوانح و حوادث

 

2- معاینات دانش آموزان و شناسنامه سلامت

معاینات پزشکی:

دانش آموزان اول دبستان= صدرصد جمعیت هدف ازاول تیرماه هرسال لغایت اول مهرماه هرسال

دانش آموزان اول راهنمایی= صدرصد جمعیت هدف ازاول مهرماه هرسال لغایت اول دی ماه هرسال

دانش آموزان اول دبیرستان= صدرصد جمعیت هدف ازاول دی ماه هرسال لغایت پانزدهم اردیبهشت  ماه

 

 

معاینات بالینی توسط پزشک عبارتند از:

آنمی-پوست ومو(گال-کچلی سر)-بزرگی تیروئید-گوش وحلق وبینی –چشم-ستون فقرات-اندام-شکم(بزرگی طحال-بزرگی طحال)-قلب وعروق-قفسه سینه-ریه-ادراری تناسلی(ابهام تناسلی-عدم نزول بیضه-کلیوی) –روان –اعصاب-پرفشاری خون-بیماریها .

 معاینات بهداشتی (غربالگری ) :

دانش آموزان اول دبستان= صدرصد جمعیت هدف ازاول تیرماه هرسال لغایت اول مهرماه هرسال

دانش آموزان اول راهنمایی= صدرصد جمعیت هدف ازاول مهرماه هرسال لغایت اول دی ماه هرسال

دانش آموزان اول دبیرستان= صدرصد جمعیت هدف ازاول دی ماه هرسال لغایت پانزدهم اردیبهشت  ماه

 

معاینات غربالگری توسط پرسنل بهداشتی (بهورز-کاردان ....)عبارتند از:

ارزیابی رشد (قدووزن –نمایه توده بدنی )-سنجش بینایی-سنجش شنوایی-دهان ودندان –بیماریهای نیازمند مراقبت ویژه (دیابت-قلبی وعروقی- صرع -  آسم –هموفیلی – تالاسمی)-اختلالات رفتاری - 

 

جلدی(رشک وشپش سر – کچلی سر)=کلیه دانش آموزان همزمان با غربالگری پدیکلوز با اولویت مدارس ابتدایی – خوابگاهها قبل از شروع سال تحصیلی و حداکثر در دو هقته اول سال تحصیلی از نظر جلدی معاینه می شوند.

 

3- بهبود وضعیت بهداشت محیط مدارس

 

 محل احداث مدرسه : دور از سر و صدا و عبور و مرور وسایل نقلیه

دوری از محل انباشتن زباله – راه آهن – و کارخانه

 

ساختمان مدرسه: کف کلاس ها – سقف کلاسها – روشنایی – تهویه کلاس ها – پنجره ها – درجه حرارت (21- 18 درجه) وسیله گرمازا – کپسول ضد حریق – پله ها (ارتفاع 18 – عرض 30 سانتی متر ) – تابلو کلاس (از ردیف اول 5/2 متر) – میز و صندلی – دستشوئی (من ازای هر 60 دانش آموز) – استفاده از صابون – توالت (من ازای هر 45 دانش آموز) – دفع بهداشتی فاضلاب – آبخوری (من ازای هر 75 دانش آموز) – دفع بهداشتی زباله

بوفه مدرسه– (رعایت مقررات آئین نامه مربوطه ) پوشش دیوار بوفه از سنگ یا کاشی و به رنگ روشن باشد


- باید دارای نور کافی ومجهز به هواکش بوده و نیز دارای وسایل گرمازا و سرمازا باشد . کف آن از سیمان یا سایر مصالح قابل شستشو پوشیده شود .

- سطل زباله درداخل و بیرون بوفه به تعداد کافی وجود داشته باشد تا دانش‌آموزان پس مانده های مواد غذایی را در آن بیندازند .

- برای جلوگیری از ورود مگس و حشرات درب و پنجره ها با توری فلزی

پوشانده شود ، درب و دیوار و سقف آن مننفذ و سوراخ نداشته باشد .

-  فردی که متصدی بوفه است چون با مواد غذایی سر و کار دارد باید از نظر بیماریهای واگیردار (انگلی ، قارچی و ...) مورد آزمایش قرار گرفته و کارت تندرستی داشته باشد و مسایل بهداشت فردی مانند شستشوی دستها و کوتاه کردن ناخن ها و نیز پوشیدن کلاه و روپوش را کاملاً رعایت نماید .

-  بوفه باید حتماً مجهز به یخچال بوده و مواد غذایی فاسد شدنی در یخچال و سایر مواد غذایی در محل خشک و بدون رطوبت تگهداری شود

 

آب آشامیدنی مدرسه

تامین آب آشامیدنی سالم و بهداشتی در مدرسه یکی از موضوعات بسیار مهم و اساسی است . بهتر است در مدرسه از شبکه آب لوله کشی و یا منابع بهسازی شده استفاده شود . و در محلهایی که آب سالم دردسترس نباشد آب راپس از ضد عفونی کردن مصرف نمایید .

 

4-بهبود وضعیت تغذیه دانش آموزان

اهمیت تغذیه کودکان در سنین مدرسه

اهمیت تغذیه در دوران بلوغ

نظارت بر وضعیت تغذیه دانش آموزان

مشکلات تغذیه ای شایع در سنین مدرسه و دوران بلوغ (سوء تغذیه پروتیئن ، انرژی – اختلالات ناشی از کمبود ید – کمبود ویتامین A– کم خونی فقر آهن)

کمک های غذایی: شیر مدرسه

علل اصلی سوء تغذیه در سنین مدرسه: مصرف نکردن غذای کافی- عادات غذایی نادرست(نخوردن صبحانه- استفاده از تنقلات بی‌ارزش مثل پمفک و ابتلاء و بیماریهای عفونی و انگلی )

 

5- پیشگیری از بیماریهای شایع در سنین مدرسه

آموزش راههای انتقال بیماریهای شایع در سنین مدرسه

شناسایی – ارجاع- پیگیری دانش آموزان بیمار

جدا سازی دانش آموزان مبتلا من بیماری تا منبودی (ممنوعیت از مدرسه )

شایع ترین بیماریهای واگیردار در سنین مدرسه : گلودرد چرکی – انگلهای دستگاه گوارش – بیماریهای اسهالی – هپاتیت- کچلی – سرماخوردگی – آنفلوانزا – ژیاردیا – سرخجه – گال- شپش- عفونتهای ادراری – آبله مرغان

 

6- پیشگری از سوانح و حوادث در سنین مدرسه

 

7- واکسنیاسیون توام دانش آموزان اول متوسطه

 

8- تشکیل پرونده بهداشتی جهت مدارس

 

تشکیل پرونده بهداشتی جهت کلیه مدارس و ثبت نتایج معاینات و ارجاع و پیگیری و کلیه گزارشهای مربوط من فعالیت های آموزشی بیماریهای واگیر - حوادث – نیاز من مراقبت ویژه – فعالیت های بهداشت محیط مدرسه

 

9- نظارت

بر خانه های بهداشت – مراکز بهداشتی و درمانی

بازدید از شبانه روزیها همراه با کارشناسان بهداشت محیط جهت مسائل بهداشتی

نظارت بر طرحهای در حال اجرا در مدارس :  

  • طرح شیر مدرسه
  • طرح پدیکولوز
  • طرح تکمیل شناسنامه  سلامت
  • طرح آهن یاری
  • طرح پایش ید ادرار
  • طرح بهداشت محیط مدرسه
  • طرح واکسیناسیون توام
  • طرح سوانح و حوادث
 
 
 
 
 
تاریخ به روز رسانی:
1395/10/01
تعداد بازدید:
2392
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
آدرس پست الکترونیکی شما
شماره تلفن
توضیحات
خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
کد امنیت
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بیرجند می باشد.      آخرین بروزرسانی:1399/05/12
Powered by DorsaPortal